Nyheter

Gunvor köper oljeraffinaderi

Publicerat

den

Gunvor Group är det internationella oljehandelsföretaget med bas i Geneve som grundades av den ryska affärsmannen Gennady Timhenko och svensken Torbjörn Törnqvist. Företagets verksamhet hade under många år växt, men det var när företaget under andra halvan av 00-talet fick i uppdrag att sälja en stor del av rysslands olja, upp till 30 % av rysslands produktion har konkurrenter sagt, som företaget blev en riktigt stor aktör. Om du skulle ha råkat missa Gunvor Group så rekommenderar vi att du googlar lite, det finns många spännande artiklar att läsa.

Gunvor har under flera år rört sig från att vara ett rent handelsföretag till att bli en allt mer vertikalt integrerad aktör. Det som nu har öppnat upp en möjlighet att fortsätta bygga på den strategin är Petroplus konkurs. Petroplus, liksom alla europas raffinaderier, drabbades hårt av nedgången i volymerna pga nedgången i ekonomin. Gunvor köpte tidigare ett raffinaderi i Antwerpen från konkursförvaltaren och nu köper man ytterligare ett. Denna gång är det Petroplus raffinaderi i Ingolstadt (Tyskland), vilket adderar en raffinaderikapacitet oå 100.000 fat per dag, vilket totalt ger företaget en kapacitet på 200.000 fat per dag.

Torbjörn Törnqvist, VD för Gunvor Group

Gunvor Groups utveckling mot vertikal integration är inte unik för företaget, det är en pågående trend bland handelsföretag rent allmänt i råvarusektorn. Exempelvis har flera av de stora handelsföretagen byggt upp egen lagerkapacitet, för att kunna ta emot fysiska leveranser runt om i världen och inte bara skeppa laster. Vi har även kunnat se hur handelsföretag köper gruvbolag, det tydligaste exemplet på detta är Glencores pågående köp av Xstrata. Och när det gäller Gunvor Group så gjorde de sin första direktinvestering år 2009 då de investerade i Lundin Petroleums Lagansky-projekt, oljeprospektering vid Kaspiska havet.

Vertikal integration kräver kapital

Denna trend mot vertikal integration kräver kapital och binder kapital i långsiktiga investeringar på ett helt annat sätt än ren handelsverksamhet. Därför ser vi nu att allt fler handelsföretag, som traditionellt ofta ägs av de anställda, söker sig mot börsen eller intresserar sig för att ta in private equity-företag som delägare.

Populära

Exit mobile version