Nyheter

Guldpriset sjunker efter amerikanska jobbdata

Published

on

Guldpriset närmade sig 1 700 USD per troy ounce efter att fredagens amerikanska jobbdata visade att arbetsmarknaden fortfarande är stram, vilket gör att Federal Reserve fortfarande är hökaktig.

Septemberjobbrapporten visade att nonfarm payrolls steg med 263 000 för månaden, något högre än ekonomernas uppskattningar, medan arbetslösheten sjönk. Dollarn och räntorna på de amerikanska statsobligationen steg efter datasläppet, vilket satte press på guldet, som föll så mycket som 1,3 procent tidigare under sessionen.

Uppgifterna kommer sannolikt att sätta Fed på kurs för ytterligare en stor räntehöjning när den försöker kyla ned den amerikanska arbetsmarknaden. Centralbankens obevekliga räntehöjningar har tyngt guldet under hela året, vilket fått priset att sjunka med cirka 17 procent från en topp i mars.

”Konjunkturen bryter inte ihop så snabbt som vissa handlare förväntade sig. Om nästa veckas inflation inte ger några överraskningar, verkar en Fed-pivot vara långt borta”, sa han och tillade att ädelmetaller är sårbara för en ytterligare nedgång mot 1680 USD-nivån. sa Ed Moya, senior marknadsanalytiker på Oanda.

New Yorks Fed-president John Williams sa att räntorna måste stiga till cirka 4,5 procent över tiden, men takten och den slutliga toppen av åtstramningskampanjen kommer att bero på hur ekonomin presterar.

”Timingen för det och hur högt vi måste höja räntorna kommer att bero på uppgifterna”, sa Williams på fredagen under en modererad diskussion anordnad av SUNY Buffalo i västra New York. ”Just nu är fokus att få tillbaka inflationen till 2 procent.”

Fed-tjänstemän har fortfarande insisterat på att inflationen förblir för hög och de kommer inte att avskräckas från att strama åt politiken av volatilitet på marknaderna.

Populära

Exit mobile version