Analys

Guldet ger oss varningar på lång sikt

Published

on

När vi analyserade guldet den 29 november var priset 1710 USD/oz. Eftersom ett viktigt stöd precis hade brutits, hade vi fått varningar om att den förväntade uppgången var inställd, och att guldet istället skulle behöva konsolidera under en tid, innan den fortsatta rörelsen bestäms.

Fortfarande var dock grundinställningen att vi skulle få se uppgångar under 2012, så länge det viktiga stödet vid 1645 USD/oz höll emot i nedgångarna. Här placerade vi därför vår stopploss.

I mitten av december hände dock det oväntade. Stödet och vår stopploss löste ut, när guldet snabbt föll ned till 1562 USD/oz den 15 december. Efter denna snabba nedgång har guldpriset letat sig uppåt igen, i en rekyl som testat stödet underifrån. 1643 USD/oz blev högsta notering förra veckan, den 21 december. Detta var ett tillfälle att lätta på eventuella innehav, i väntan på nya signaler från guldet. För som det är just nu, är det ett osäkert kort.

Vi ser i veckodiagrammet att den stigande trendlinje, som har sitt ursprung så långt tillbaka i tiden som oktober 2008, testades denna månad igen. Den höll, precis som sig bör, för ett första test.

Skulle denna dock ge vika under nästa år, är det signaler till oss om att hela uppgången, från botten på 681 USD/oz till toppen på 1923 USD/oz ska korrigeras. Det handlar då om nedgångar mot 1460 USD/oz i första hand, med 1160 USD/oz som ett mer negativt alternativ.

Nu är vi inte där ännu, för den stigande trendlinjen på årsbasis håller fortfarande, men vi väljer ändå att peka ut dessa mål om ett genombrott skulle bli verklighet under inledningen av 2012.

För de riktigt långsiktiga tekniska indikatorerna börjar nu bli tveksamma till en fortsättning uppåt mot nya toppar och vi kan förstås inte annat göra, än att rätta oss i ledet. Så länge guldet är under 1745 USD/oz får vi ha en negativ syn och inställningen att vi måste invänta mer information innan vi kan agera eftersom risken för fortsatta nedgångar nu är överhängande.

Toppen i år, den 6 september på 1923 USD/oz, har fått sällskap av lägre toppar den 8 november (1804) samt 8 december (1760). En ny, lägre topp runt den 9 januari skulle därför vara ett tecken till oss om fortsatta nedgångar, där även den över tre år gamla trendlinjen kan få ge vika.

Vi bevakar 1745 USD/oz på ovansidan, samt 1570 USD/oz som stöd. När någon av dessa nivåer passeras, får vi signaler om den fortsatta färdriktningen under 2012.

Du kan handla GULD med följande minifutures:
Uppgång MINILONG GULD O med en hävstång kring 5,73
Nedgång: MINISHRT GULD T med en hävstång kring 5,50

Läs mer om minifutures på RBS hemsida

[box]Denna analys publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Axier Equities.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Den tekniska analysen har producerats av Axier Equities. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Axier Equities tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Axier Equities

Axier Equities erbjuder såväl institutionella placerare som privatpersoner den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv handel på de finansiella marknaderna. Axier Equities erbjuder ingen handel, vare sig för egen räkning eller för kunder utan arbetar endast med finansiell marknadsföring och informationshantering. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som till exempel det fullständiga morgonbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. Varje vecka tillkommer minst 30 analyser i Axier Equities analysarkiv. För ytterligare information se Axier Equities hemsida.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version