Nyheter

Guld har den bästa veckan på 30 månader när dollarn faller

Published

on

Guldpriset har sin bästa utveckling på 30 månader då dess två största konkurrenter, den amerikanska dollarn och kryptomarknaden, föll kraftigt i veckan. De amerikanska guldterminerna steg med nästan en procent och avslutade veckan på 1 769,40 USD per troy ounce på råvarubörsen Comex. Under veckan registrerade ädelmetallen en prissuppgång på som mest 6,5 procent, motsvarande priset den 2 april 2020.

Guldkursen skjöt i höjden i torsdags när den amerikanska inflationen visade den långsammaste årliga avläsning på nio månader, vilket förstärkte spekulationerna om att Federal Reserve kommer att backa från de aggressiva räntehöjningarna den har genomfört sedan mars, vilket ledde till att dollarn kraschade.

Dollarindexet, som ställer dollarn mot euron, yenen, pundet, kanadensiska dollarn, svenska kronor och schweizerfranc, sjönk med 4,1 procent under veckan, det högsta sedan en veckominskning på 4,8 procent i mars 2020.

Kryptovalutor befinner sig under tiden i en egen kris efter att branschledaren Bitcoin föll med över 20 procent under veckan när kryptobörsen FTX var på väg mot konkurs.

Populära

Exit mobile version