Följ oss

Nyheter

Ett skäl till att investera i prospekteringsbolag

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Det bästa skälet till att investera i ett prospekteringsbolag är hävstången. Det är inte helt ovanligt att prospekteringsföretag, så kallade juniors, levererar en kursuppgång om 10 gånger eller mer till sina aktieägare på kort tid om ett betydande fynd görs. Betänk följande:

Inom gruvvärlden är det ingen hemlighet att majoriteten av de ekonomiska utvinningsbara mineralfyndigheterna hittas av junior-gruvbolagen eller fristående malmletare. Det finns flera orsaker till detta. De som är verksamma inom prospekteringsföretagen är inte några långsamma byråkrater vilket ibland förekommer i större, mer etablerade företag som bedriver fullskalig utvinning. Detta gör att prospekteringsföretagen snabbt kan komma att fatta beslut, både i styrelserummet som ute på fältet.

Så kallade seniorer har i allmänhet en annan roll, nämligen att finansiera och ta de fyndigheter som prospekteringsföretagen upptäckt och utvecklat dem till produktion. Det viktigaste skälet är emellertid att de flesta prospekterare tenderar att vara hungriga och entreprenörer, vilket är en betydande orsak till att dessa upptäcker fyndigheter eftersom de har talang, motivation och engagemang i sin ledningsgrupp. Prospektering tenderar därför att vara en kreativ verksamhet.

Det sägs ofta att om en prospekteringsgeolog hittar en gruva så kommer han att hitta andra. Det är ett välkänt faktum att färre än var tjugonde geolog kommer att kunna ta åt sig äran av att ha hittat en fyndighet som går till produktion och gruvdrift. De få utvalda geologer och malmletare som finner dessa verkar ha ett sjätte sinne för att lyckas med detta. Det sägs också att dessa geologer sällan passar in i en traditionell företagskultur eftersom de föredrar att vara ute på fältet istället för att sitta bakom ett skrivbord och titta på en datorskärm eller tala i telefon. Det sägs ofta att medan de flesta geologer har ett fast grepp om mineralprospektering så kan de inte ta sina fynd vidare till nästa steg när de väl fått Moder Jord att avslöja sina hemligheter.

Ofta drivs prospekteringsföretag av personer som med framgång har arbetat för större bolag och andra prospekteringsföretag. Frågan är varför någon vill bli chef för ett prospekteringsföretag, som sällan har några intäkter eller kan erbjuda en anständig om ens någon lön. Svaret finns i de potentiellt stora belöningarna som finns om och när en upptäckt görs, vilket lockar de allra största talangerna. Det är således så att dessa hellre arbetar för att kunna ta del av en betydande värdeökning än för en hög lön som är den belöning som de hade fått om de gjort motsvarande upptäckt på ett stort producerande bolag, där en framgångsrik prospekteringsgeolog som gjort ett betydande fynd får en klapp på ryggen och en bonus, om de har tur.

Som en del av ett prospekteringsföretag kan geologen, som ofta är stor delägare i bolaget, komma att ta del av en stor del av den värdeökning som uppkommer som en följd av den upptäckt de har gör. I en gruvakties livscykel är det under prospekteringsfasen som den största uppgången och hävstången kan komma att ske i aktien.

Under de senaste åren har mycket litet av storföretagens pengar använts för att söka efter nya fyndigheter. Prospekteringsutgifterna minskade drastiskt under åren mellan 1997 och 2001 när gruvbranschens bottnade. Därefter har vi sett en formidabel bull market inom bas- och ädelmetallmarknaderna. Prospekteringsbudgetarna har ökat eftersom sökandet efter nya fyndigheter prioriteras då de stora bolagen behöver fylla på sina reserver. Med detta förnyade intresse för prospektering så har intresset för prospekteringsföretag ökat på kapitalmarknaderna samtidigt som spotpriserna fortsatt att öka, något som kan komma att leda till en exponentiell ökning av aktiekurserna i prospekteringsföretagen.

[quote]In the mining world, the majority of Gold deposits are found by junior mining companies. They provide better leverage and potential for long term investors.[/quote]

Richard Russell, en framstående författare när det gäller gruvdrift och råvaruinvesteringar, har sagt om den pågående ädelmarknaden:

[quote]Jag tror att förmögenheter kommer att göras under de kommande åren av dem som nu bygger upp stora positioner i guld och prospekteringsaktier. Dessa trender tenderar att pågå längre än vad någon tror att möjligt. Guldet befinner sig nu i en bull market. Jag tror att guld (och mycket sannolikt också silver) kommer att skapa stora förmögenheter för dem som tar stora positioner i ädla metaller…[/quote]

Stor hävstång

De stigande mineralpriserna har inte bara gjort att sektorn har fått betydligt större fokus från placerarna, samt lett till att än mer kapital allokerats för prospektering vilket ökar sannolikheterna för att finna nya fyndigheter. Detta ökar också värdet av nya potentiella fyndigheter genom hävstångseffekter eftersom värdet av mineralfyndigheter mäts i nuvärdet av framtida kassaflöden.

Säg att ett bolag finner en deponi om en miljon troy ounces, och att de tekniska studierna antyder att det går att bryta dessa under en period om tio år, till en kostnad om mycket låga 250 USD per troy ounce inklusive kapitalkostnader. I exemplet antar vi att guldpriset som bolaget räknar med att det kan sälja sitt guld för är 350 USD per troy ounce, vilket är ett osannolikt lågt pris det med. Med antagande om en diskonteringsränta om tio (10) procent över tio år ger detta ett värde på fyndigheten om cirka 70 MUSD. Ökar guldpriset med 15 procent, till 400 USD per troy ounce så kommer samma guld att öka i värde till 100 MUSD, en värdeökning om nästan 50 procent. Hävstången i prospekteringsbolaget versus den underliggande råvaran är över 300 procent i detta fall.

[quote]Investors interested in Gold may also want to consider investments in Gold producing companies.[/quote]

Det finns flera olika alternativ till att förvärva guld i fysisk form. Den som har valt att investera i guld bör även se över vilka möjligheter som finns när det gäller bolag i denna sektor, det kan till exempel vara intressant att titta närmare på investeringar i guldproducerande företag antingen som ett alternativ till eller tillsammans med någon ädelmetallinvestering.

För ett par år sedan kom placerarnas syn på ädelmetaller att förbättras, något som resulterade i en ökad tillgång på riskkapital som kom såväl stora producerande företag som prospekteringsbolag tillgodo. Åsikten var att eftersom den långsiktiga trenden är att guldpriset skulle upp så skulle även efterfrågan på guldaktier komma att öka, något som gjorde att många investerare valde att investera i prospekteringsbolagen. Bland de aktier som prefererades fanns guldbolag med en skuldfri balansräkning och ohedgad produktion som kunde dra fördel av kommande prisstegringar och stora reserver som kan brytas under lång tid framåt. Sedan dess har marknaden krävt en högre riskpremie för denna typ av bolag men det finns fortfarande många placerare som anser att dessa mindre företags aktier kommer att fortsätta att spegla guldets framtida kursutveckling men till en lägre risk än den som är hänförlig till investeringar i fysiska ädelmetaller eller på terminsmarknaderna.

Samtidigt som guldpriset fortsätter att stiga pågår jakten efter de prospekteringsföretag som fortfarande befinner sig i en tidig tillväxtfas. Konkurrensen finns och inte bara från andra investerare, utan även från de större producerande företagen som på senare tid köpt upp allt fler mindre prospekteringsföretag med bevisade reserver. Eftersom flera av dessa förvärv skett med hjälp av egna aktier bör även investeringar i producerande gruvföretag vara ett alternativ för den som föredrar ädelmetaller, i alla fall om det är frågan om företag som nyligen har förvärvat stora bevisade reserver. Med förväntan om en aggressiv avkastning, måste emellertid en stor uppmärksamhet ägnas åt de tekniska faktorerna: avkastning, testresultat, reserver och driftkostnaderna. Ännu så länge föredrar vi därför prospekteringsföretagen eftersom vi gör bedömningen att det är här det kommer att gå att tjäna större pengar.

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära