Nyheter
Elpriset det högsta i augusti på 10 år
– Låga nivåer i våra vattenmagasin har lett till låg vattenkraftsproduktion samtidigt som kärnkraften är reducerad och vi har haft mindre vindkraft än normalt. Vi har också begränsad överföring av el från norra till södra Sverige vilket gör att vi fortfarande får importera el till Norden. Det ser vi ut att behöva fortsätta med kommande veckor, konstaterar Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia.
Vi är inne i årets andra revisionsperiod av kärnkraftverken och tillgängligheten av kärnkraft är som lägst den här veckan och nästa. Ringhals 1 har inte kommit igång enligt plan efter revisionen, men verket planeras att starta på natten till lördag. Kommande veckor ser temperaturerna ut att fortsatt ligga något över det normala samtidigt som nederbörden blir något mindre än normalt för årstiden.
– Nivåerna i vattenmagasinen är 17 procentenheter under det normala och prognoserna talar för att det kommer att hålla i sig. Eftersom vattenkraften står för så stor del av vår elproduktion påverkar det priserna på el kraftigt, säger Matina Rosenberg.
Historiskt höga elpriser
Sommaren 2018 går till historien på många sätt, likaså när det gäller elpriset. Det torra och vindfattiga vädret är de främsta orsakerna. Likaså har utsläppsrätterna påverkat priset.
– I början av året låg utsläppsrätterna på 7 euro per ton och förra veckan handlades de som högst till 21.70 euro per ton, säger Matina Rosenberg.
– Det har också varit en händelserik sommar på bränslemarknaden, OPEC har beslutat att öka sin oljeproduktion, handelskriget mellan USA och Kina har nått nya nivåer och sanktionerna mot Iran har trätt i kraft. Samtidigt har högtrycket över Europa ökat behovet av koleldad kraft vilket håller upp prisbilden. Ett genombrott i förhandlingarna mellan USA och Mexiko om ett nytt handelsavtal som ska ersätta NAFTA gav ytterligare skjuts åt många råvaror, förklarar Matina Rosenberg.