Analys

Brent Blend – är allt hopp om uppgångar borta?

Published

on

I analysen av Brent Blend den 20 mars var priset 125,71 USD/fat. Vi hade nyligen fått se ett test av vårt mål och motstånd på 127 USD/fat och det var signaler till oss om att det var dags för en tids andhämtning, innan nya uppgångsförsök kunde göras längre fram. Den långsiktiga trenden såg vi som stigande, så länge oljan höll sig över vår stopploss på 117-119 USD/fat.

Vi har nu en topp på 128,40 USD/fat från den 1 mars att ta hänsyn till. Denna är viktig, så tillvida att vi fått en ny, lägre topp på 125,97 USD/fat den 3 april.

30 dagar eller mer mellan två fallande toppar, är alltid en signal till oss om en kommande nedgångsperiod. Att oljan dessutom brutit ned under den stigande trendlinje som varit gällande sedan slutet av förra året, är också ett svaghetstecken (se diagrammet).

Hade uppgångsförsöket i början av april inneburit att motståndet, och tillika taket i konsolideringen, på 127 USD/fat hade passerats hade det varit ett mycket positivt tecken. Så skedde alltså inte. Istället fick vi en lägre toppnotering.

Den konsolidering på hög höjd som vi kunde se i förra analysen, har ändrat karaktär och har nu istället formen av en så kallad ”rounding top”. Inte heller detta är ett tecken på uppgångar, tvärtom.

Är då allt hopp ute för uppgångar i oljan? Är det bara nedgångar framöver nu? Nej, inte alls. Oljan är nu i det stödområde/stopploss som vi tidigare pekade ut. Det kan ge en rekyl upp. Men mest troligt är att Brent Blend måste ned ytterligare en vända, för att få den kraft som behövs för ett nytt uppgångsförsök mot årshögsta (128,40 USD/fat) under sommaren.

Vid 106-110 USD/fat ligger ett mycket starkt stöd. Det har sitt ursprung i lågpunkterna från början av 2009 och lär därför inte ge vika i första taget. Om oljan måste så långt ned, eller om den kan vända redan på en högre nivå, låter vi vara osagt idag. Det hänger lite på hastigheten i nedgången. Men att det kommer nya försök att bryta uppåt kan vi vara rätt säkra på.

Samtidigt kan vi inte blunda för de nedgångssignaler och svaghetstecken som vi fått. Att gå in redan nu, är en chansning som kan bli dyr. Därför inväntar vi först nya signaler på att nedgången är över, och är då redo att agera direkt. Detta oavsett vart botten i denna rekylfas kommer att hamna.

På längre sikt gäller fortfarande den tidigare prognosen; Den dag som vi får en stängning över 127 USD/fat går uppgången in i en ny fas. Det gör att nästa mål vid 147 USD/fat kan nås snabbt. 147 USD/fat är topparna från sommaren 2008 och därför ett viktigt mål för oljan.

Du kan handla OLJA med följande minifutures:
Uppgång MINILONG OLJA R7 med en hävstång kring 4,67
Nedgång: MINISHRT OLJA W med en hävstång kring 4,48

Läs mer om minifutures på RBS hemsida

[box]Denna analys publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Axier Equities.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Den tekniska analysen har producerats av Axier Equities. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Axier Equities tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Axier Equities

Axier Equities erbjuder såväl institutionella placerare som privatpersoner den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv handel på de finansiella marknaderna. Axier Equities erbjuder ingen handel, vare sig för egen räkning eller för kunder utan arbetar endast med finansiell marknadsföring och informationshantering. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som till exempel det fullständiga morgonbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. Varje vecka tillkommer minst 30 analyser i Axier Equities analysarkiv. För ytterligare information se Axier Equities hemsida.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version