Nyheter
Argentina styr priset på sojabönor
USA är världens ledande producent och exportör av sojabönor, men Brasilien och Argentina växer och exporterar betydande mängder oljeväxtfrön. Tillsammans konkurrerar produktionen från de två sydamerikanska länderna med mängden sojabönor som växer på den bördiga amerikanska slätten under ett skördeår. Skörden 2018 i USA är klar och lagren har ökat på grund av handelskonflikten mellan USA och Kina. Tvisten har eskalerat sedan senvåren och det finns faktorer på horisonten som kan eskalera den till ett fullskaligt handelskrig mellan länderna som har världens högsta BNP. Detta gör att terminsmarknaden kan komma att uppleva ökad volatilitet.
Handelsfrågor pressar priset på sojabönor
När USA införde tullar på kinesiska varor tidigare i år, och Kina svarade, sjönk priset på sojabönor. Tariffer och subventioner tenderar att snedvrida råvarupriserna eftersom de skapar överutbudsbetingelser i vissa delar av världen och underskott i andra. Kinas vedergällning drabbar nu de amerikanska bönodlarna. Under de senaste åren har Kina vanligen köpt en fjärdedel av USAs årlig skörd av sojabönor. Handelskonflikten ledde till att kineserna avbröt alla inköp av oljeväxtfrön från USA 2018 och 2019. Jordbrukarna i USA planterade mer sojabönor än majs under år 2018, eftersom ekonomin gynnade oljeväxtfrön.
När Kina avbröt sina oljeväxtköp för 2018 och 2019 befann sig bönderna i en situation där en av fjärdedel av produktion inte hade en köpare. Svaghet på marknaden för sojabönor har hållit priset på en nivå under 9 dollar per bushel under de senaste månaderna.
Nu vänder sig Kina istället till andra leverantörer. Världens mest folkrika nation avbröt sina sojabönköp från USA, men det betyder inte att deras behov av oljeväxten är lägre än tidigare. Kina vände sig därför till Brasilien och Argentina för att fylla tomrummet när det gäller efterfrågan på sojabönor. Samtidigt resulterade det senaste valet i Brasilien i att landet fick en ny ledare i form av Jair Bolsonaro. Han är en mycket affärsvänlig kandidat som vann valet på en anti-korruptionskampanj.
Ett eko av Trump
Under kampanjen var Bolsonaro ett eko av USA:s president Donald Trump när det gäller Kinas handelspraxis. Han varnade för att Kina inte bara köpte brasilianska produkter, men att deras investeringar gjorde att delar av Brasiliens ekonomi hamnat i Kinas händer. Bolsonaro sa, ”Kina köper Brasilien”. Som en följd av detta sker sannolikt en större del av köpen av sojabönor från Argentina.
Prisutvecklingen på sojabönor sedan mitten av september har återspeglat optimismen att ledarna för de nationer som är involverade i handelskrisen ska lösa den. Dessa måste nu komma fram till ett avtal som undviker ett långvarigt handelskrig. Handelskonflikten har drabbat sojabönsmarknaden hårt, så en upplösning skulle sannolikt leda till en betydande prisåterhämtning om kinesiska köpare började köpa amerikanska oljeväxter än en gång.
Det kommande mötet i Argentina
Det kommande mötet i Argentina kommer att vara en viktig faktor för att bestämma vägen för det minsta motståndet för priset på sojabönor. En överenskommelse skulle sannolikt lyfta priserna en bra bit över dagens prisnivåer. En besvikelse och en eskalering av tvisten skulle kunna driva priset till nya bottnar.
Samtidigt spelar vädret alltid en betydande roll i prisriktningen för sojabönor. En torka eller någon annan väderrelaterad händelse kan orsaka prisvolatilitet under de kommande veckorna och månaderna. Sojabönsmarknaden fungerar som en barometer för handel mellan USA och Kina och vädret i Brasilien och Argentina dessa dagar. Kombinationen av problem kan skapa flyktiga förhållanden under de kommande dagarna och veckorna.