Nyheter

Är platina en bättre investering än guld?

Published

on

Guldpriset har stigit mer än 20 procent 2020 och de nådde ett nytt all time high tidigare i år. Silverpriset och palladiumpriset stiger de också. Däremot är platinapriset nästan 15 procent lägre än vid årets början. Nu säger vissa experter att platina snart kan komma ikapp sina rivaler.

Investerare flockar ofta till guld och andra metaller i tider med finansiell osäkerhet. De flesta ädelmetaller har dragit nytta av detta.

Nu satsar många investerare på att ädelmetaller kommer att utveckla sig bättre än dollarn och andra stora pappersvalutor, som tenderar att förlora i värde när Federal Reserve och andra globala centralbanker håller räntorna låga. Det borde vara goda nyheter för platinatjurar.

Så varför har platina släpat efter? En viktig anledning är att den har mer industriell användning än andra ädelmetaller. Det är inte bara en hedge mot dollarn och något som används i smycken. Platina är en nyckelkomponent i katalysatorer i bilar som används för att minska avgasutsläppen.

Nedgången i bilförsäljningen över hela världen, i kombination med ett större intresse för fordon från Tesla och andra elfordon som inte behöver katalysatorer, har skadat efterfrågan på platina.

Därför kan platina vara moget för en come back

Vissa råvaruexperter tror att platina äntligen kan vara redo att göra en ihållande comeback. Efter att ha bottnat på knappt 600 dollar per troy ounce i slutet av mars 2020 har platinapriset återhämtat sig till cirka 840 dollar.

FEDs ordförande Jerome Powell har vid flera tillfällen antytt att den amerikanska centralbanken sannolikt kommer att hålla räntorna noll i flera år till. Det borde försämra dollarns framtidsutsikter.

”Fed har pumpat mer pengar till marknaderna. Det finns potential för mer inflation när Powell talar om osäkerhet och mer stimulans”, säger Ed Moy, chefstrateg för guldsäljaren Valaurum och tidigare chef för US Mint. ”Så det kommer att finnas en punkt där investerare flockar mer till alternativa tillgångar som platina.”

Detta kan öka intresset för alla ädelmetaller, men platina har mycket mer utrymme att rusa för att komma ikapp guld, som för närvarande svävar runt 1850 dollar per uns. Will Rhind, VD för GraniteShares, noterade att platinapriset historiskt sett har handlats till en premie till guld.

Moy tillade att platina för närvarande är extremt ”underprissatt” jämfört med guld och att i en normal ekonomi borde platina- och guldpriserna handlas i paritet med varandra.

Platina, tillsammans med andra metaller, kan också få en boost efter valet. Presidenten, oavsett om det är Donald Trump under en andra period eller Joe Biden, kommer att behöva arbeta snabbt med kongressen för mer ekonomisk stimulans 2021.

Mer stimulans och automatisk återhämtning kan få priserna att stiga

Det kan vara en kombination av fler lättnader för konsumenter och företag som kämpar på grund av pandemin samt ett efterlängtat paket för att öka infrastruktursatsningarna.

”Det spelar ingen roll vem som vinner i november. Det kan bli enormt mycket stimulans – biljoner dollar spenderade”, säger Steven Dunn, chef för börshandlade fonder hos Aberdeen Standard Investments, som förvaltar Aberdeen Standard Physical Platinum Shares ETF (PPLT). ”Det kan göra detta till en intressant historia för platina och alla ädla metaller,” tillade Dunn.

Det finns också ett globalt leveransunderskott för platina just nu. Detta kan också hjälpa till att höja priserna – speciellt om det kommer en återhämtning i bilförsäljningen för traditionella bensinbilar och dieselfordon i Kina och Europa. När allt kommer omkring är traditionella bilar fortfarande mycket billigare än elektriska, vilket Teslas VD Elon Musk så ofta påpekar.

”Det rådde brist på platina före Covid-19. Pandemin har bara gjort det värre”, säger Everett Millman, ädelmetallspecialist med Gainesville Coins. ”Priserna ligger fortfarande cirka 50 procent under genomsnittet under det senaste decenniet, men industriell användning borde fungerar som ett golv för priset på platina.”

I linje med detta kan efterfrågan på platina öka eftersom tillverkarna inser att det är ett mycket billigare alternativ till palladium, som har många liknande industriella användningsområden och kostar mer än 2200 dollar per uns. ”Fler tillverkare kan komma att byta till platina”, sa Dunn.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version