Nyheter

Är guld ett sätt att säkra sig mot risker under ett valår?

Published

on

Guldfonder kan vara ett sätt att hantera risker under ett valår och det är något som har kommit i fokus i år när vi närmar oss det politiskt turbulenta amerikanska presidentvalet enligt portföljförvaltaren Robert Cohen. Han förvaltar fonden Dynamic Precious Metals, som överträffade 82 procent av sina konkurrenter i år. Cohen hävdar att guld är en både trevlig och säker satsning när USA går till valurnorna i november rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Tillsammans med den pågående coronakrisen är årets upplaga av det amerikanska valet ”förmodligen det mest omtvistade amerikanska valet sedan inbördeskriget”, vilket kan destabilisera den amerikanska marknaden under en kort period oavsett vem som vinner, säger Cohen till Bloomberg. ”Jag är inte säker på hur mycket jag vill vara investerad inför valet”, sa han och tillade att guld skulle vara ett sätt att skydda sin portfölj.

Massiv finanspolitisk stimulans

Investerare har övergått till att placera i safe havens efter den aggressiva centralbankstimulansen, lägre realräntor, massiv finanspolitisk stimulans och pågående ekonomiska risker relaterade till Covid-19, vilket gör att guldet stigit till rekordnivåer i år. Guld noterade en rekordhög nivå i augusti innan den föll kraftigt.

Ser vi framåt argumenterar Cohen för att guldets hausseartade känsla kommer att vara ett hållbart tema på grund av vissa ”mycket slagkraftiga” händelser runt om i världen, såsom devalvering av valutor på grund av aggressiv global penningpolitik för att stödja sjuka ekonomier. Till exempel har US-dollarindexet, som följer US-dollarns rörelser mot en korg globala valutor, minskat med 3,9 procent under de senaste tolv månaderna.

”Med tanke på mängden skulder i världen är det enda politiskt godtagbara sättet att komma ur skulderna att bokstavligen använda tryckpressarna, vilket effektivt devalverar valutan och vi kommer att se att det fortsätter” sa Cohen och tillade att investerare i denna typ av miljö ska allokera pengar i tillgångar som är säkra tillflyktsorter som guld för att säkerställa stabil köpkraft på längre sikt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version