Nyheter

Afrikanska odlare vill att kaffe ska förklaras som en strategisk råvara

Published

on

Afrikas kaffeproducenter driver på för att få råvaran förklarad som en strategisk jordbruksvara i Afrikanska unionens Agenda 2063. Representanter för 25 länder vid G25-kaffemötet i Nairobi sa att kaffe är en viktig råvara vars utveckling måste utvärderas. Det tre dagar långa toppmötet som organiseras av InterAfrican Coffee Organization (IACO) och jordbruksministeriet avslutades tidigare i veckan.

När han talade vid evenemanget sa jordbruksministern Peter Munya att kaffe är en av de mest omsatta råvarorna, näst efter råolja. Han sade att toppmötet gav de 25 afrikanska länderna en möjlighet att omvärdera kaffe när det gäller produktion, bearbetning, värdetillskott och marknadsföring och att utforska dess framtida tillväxt och möjligheter i Afrika.

IACOs ordförande och Ugandas jordbruksminister Frank Tumwebaze sa att Afrika har en möjlighet att dra nytta av det afrikanska kontinentala frihandelsområdet, som ger fri rörlighet för personer, kapital, varor och tjänster, främjande av jordbruksutveckling, livsmedelssäkerhet, industrialisering och strukturell ekonomi.

Han sa att Uganda för närvarande är Afrikas största kaffeexportör och 70:e globalt, och detta kan främst tillskrivas den framgångsrika politik som initierats av regeringen i kombination med partnerskap med bondegrupper, föreningar, civilsamhället och tjänsteleverantörer.

Populära

Exit mobile version