SHB Råvarubrevet 12 september 2014

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenAllt fokus på Fed nästa vecka

  • Bortsett från geopolitisk oro så är USA:s starka konjunktur och den annalkande räntehöjningen i USA årets tema. Nästa vecka har Amerikanska centralbanken, Fed, möte och räntebeskedet med efterföljande presskonferens kommer på onsdag kl 20.00 svensk tid. Framförallt guld har handlats svagt inför beskedet nästa vecka och brutit ned under botten från juni. Även andra råvaror påverkas, basmetaller hade en svag start på veckan när en starkare dollar och Feds kommande policybeslut var i fokus på marknaden. Olja har fallit även om det mest går att härleda till ökat fokus på högre utbud och svagare efterfrågan från den allt bräckligare Europeiska konjunkturen. Det finns alltså all anledning att följa onsdagens besked.
  • Förra gången Fed stod inför policyförändring – från expansiv penningpolitik till kontraktiv –var i juni 2004. Fed var då angelägen om att marknaden skulle få en bra guidning och inte bli tagen på sängen och började kommunicera höjningen 6 månader före aktion. Just nu prissätter marknaden en första höjning i aug/sep 2015, det skulle ge Fed gott om tid att tala ut skägget (senast januarimötet 2015). Tror man däremot på en höjning redan i mars 2015 så ska det börja kommuniceras senast i oktober och kanske redan nästa vecka.
  • De tre stora grödorna vete, soja och majs har handlats ner under veckan efter att oro för nattfrost i Norra USA minskat och USDA släppt rapport. Ädelmetallerna har varit svaga i upptakten inför Feds räntekommunikation nästa vecka. Basmetaller har handlats ner efter att tidiga indikatorer i Kina talar för att nästa minicykel i Kina är ned. Oljan avslutar en andra svag vecka på rad efter att USA uttalat tro på fortsatt höjd produktion nästa år, Obama lanserat strategi för hur ISIS i Irak och Syrien ska bekämpas och Saudi-Arabiens oljeminister sagt att senaste svagheten i oljepriset är naturlig och inget att oroa sig för. Det minskade marknadens tror på att OPEC aggressivt kommer minska exporten för att stödja priset vid sitt nästa möte i november.

Handelsbanken sektorvy råvaror

SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top