Oro för väderlek får vetepriset att spira

Aktuellt pris på vete och digram med historikUnder veckan som gick såg vi vetepriset klättra på råvarubörserna i USA. Terminspriset på soft red winter wheat steg till sin högsta nivå på sju månader och bröt genom en viktig teknisk nivå. Orsaken till prisuppgången på vete är en oro för väderlek som i sin tur gör marknadsobservatörerna bekymrade över växttillväxten i det område som kallas för Plains.

Teucrium Wheat Fund (NYSEArca: WEAT) har sedan årets början stigit med 8,5 procent mätt i dollar. I veckan, när marknaden uttryckte sin oro för väderleken steg denna med ytterligare 2,8 procent. I och med detta kom vetepriset att bryta sitt 200-dagars glidande medelvärde underifrån. Terminspriset på vete steg med 3,6 procent till 4,9425 USD per bushel.

Vintervetet skapar oro

Vetepriset fortsätter att stiga på oro för grödorna i de regioner som odlar det hårda röda vintervetet skriver CHS Hedging Market Analyst Ami Heesch i en marknadskommentar. Det är de torra förhållandena i Plains som kommer att fortgå de kommande dagarna som drivit upp priset på vete.

Styrkan i vetepriset spillde även över på majspriset. Teucrium Corn Fund (NYSEArca: CORN) steg med 0,8 % och testar just nu sitt långsiktiga motstånd. På CBOT, Chicago Board of Trades, steg majspriset med 0,9 procent till 3,88275 USD per bushel och handlas strax under nivåerna från i augusti 2017.

Väderprognoserna indikerar att de nordamerikanska odlingsområdena kan förvänta sig ytterligare torrt väder vilken kan komma att få en negativa effekter för vintergrödorna i området. De senaste uppgifterna från U.S. Department of Agriculture bekräftar att torkan redan skapat stora skador. USDAs undersökning visar att endast 12 procent av veteskörden i Kansas, den delstaten med högst veteproduktion i USA, får betyget “good” eller “excellent”.

Vetepriset stärks åter över bekymmer om torka på de amerikanska slätterna, och dess effekter på den amerikanska veteskörden skriver Graydon Chong, senior råvaruanalytiker hos Radobank. Den nederbörd som behövs på Plains fortsätter att utebli, framförallt i de sydvästra delarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top