Oljepriset rasar på OPEC-beslut

Dagens OPEC-möte har varit det mest spännande på flera år. Oljepriset har rasat 30 % det senaste halvåret och spänning byggdes upp huruvida OPEC-länderna skulle komma överens om att dra ner produktionen. Men redan dagarna innan började det klarna, för Saudiarabien tillsammans med andra OPEC-medlemmar och andra stora oljeproducenter som Ryssland hade egna möten, och där kom man inte överens om någon minskad produktion. Allt man kom överens om var att träffas en gång i kvartalet. Men trots att utfallet av OPEC-mötet redan var känt så föll oljepriset ytterligare när samma budskap meddelades efter OPECs möte.

Priset på brent-olja efter OPEC-mötetDe flesta OPEC-representanterna kom ut från mötet och såg nöjda ut, förutom Venezuelas utrikesminister Rafael Ramirez som tydligen var röd i ansiktet av ilska. Vilket kanske inte är så konstigt för landet är redan så nära en konkurs det går att komma och med dagens oljeprisnivåer kommer smällen att bli brutal.

Problemet för OPEC är att de har förlorat sin prissättningsmakt, den har i mångt och mycket tagits över av marknaden. Under flera årtionden kunde OPEC-medlemmarna justera priset genom att justera sin produktion på marginalen. Men med USAs och grannlandet Kanadas kraftigt ökade produktion kan inte OPEC längre påverka priset utan att kraftigt dra ner produktionen. Och att kraftigt minska produktionen är inte vad de stora oljeproducenterna vill göra. Förr i tiden fuskade alla OPEC-länder och Saudiarabien bet i det sura äpplet och minskade produktionen för att kompensera de andra ländernas fusk. Men det vill inte landet göra längre.

Det svider för vissa länder och företag, men för merparten av världen är de lägre oljepriserna en gigantisk ekonomisk stimulans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top