Lägre kapitalinvesteringar talar för platina

Platina-tacka från Credit SuisseLägre kapitalinvesteringar talar för platina, och ett minskat utbud från Sydafrikas gruvor. Platina, och därmed också de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av denna råvara, kan komma att överglänsa andra ädelmetaller som en följd av att en kraftig nedgång i kapitalinvesteringarna har börjat märkas på utbudet. ETFS Physical Platinum Shares (NYSEArca: PPLT) har under den senaste månaden stigit med nästan fyra procent, men har sedan årets början rasat med cirka 18 procent. Platina handlas just nu strax under 1 000 USD per troy ounce.

Platina kan stärkas om produktionen faller

Priset på platina, den vita metallen, kan komma att stärkas som en effekt av en förväntad nedgång i produktionen. Enligt World Platinum Investment Council har Sydafrika, världens största producent av platina och det land där cirka 80 procent av världens bevisade platinareserver, har sett en brant nedgång i investeringar inom platinaindustrin. 2008 investerades cirka tre miljarder dollar i den sydafrikanska platinaindustrin, medan årets investeringar förväntas uppgå till cirka en miljard.

Baserat på investeringarna kan detta innebära att leveranserna från de sydafrikanska gruvorna under 2016 och 2017 kommer att vara betydligt lägre än 2015 års nivåer och ge stöd åt priset.

Utsikterna för ett lägre utbud kan komma att leda till ett stigande platinapris. Det gör att denna råvara som används för katalysatorer som minskar utsläppen från bilar, men också inom smyckesindstrin, kan komma att återhämta sig från det sexårslägsta pris som noterades i augusti 2015. Flera branschanalytiker gör bedömningen att flera platinaproducenter förtog sig under råvaruboomens tidiga år och anser att marknaden har drabbats att ett överutbud som en direkt följd av detta.

Pressat som en följd av en vikande efterfrågan

På senare tid har denna dyrbara metall varit under en prispress, något som varit en effekt av en vikande efterfrågan när de ekonomiska problemen i Europa har tyngt den industriella efterfrågan. Samtidigt har även smyckesindustrin märkt av ett minskat intresse från konsumenterna.

Ändå väntas årets efterfrågan på platina öka med fyra procent till 8,4 miljoner troy ounce, vilket beror på att japanska investerare köper allt mer platina i investeringssyfte samtidigt som flera börshandlade fonder med hemvist i Sydafrika har ökat sina inköp. Efterfrågan för bilkatalysatorer spås samtidigt att stiga med fem procent till 3,4 miljoner troy ounce.

Strejker bland arbetsstyrkan kan på kort sikt haft en negativ inverkan på leveranserna av platina från Sydafrika. Som en effekt av det fallande platinapriset tvingades producenterna att sänka sina kostnader, något som bland annat ledde till en fem månader lång strejk bland de sydafrikanska gruvarbetarna under 2014.

World Platinum Investment Council räknar med att årets underskott kommer att hamna mellan 190 000 och 445 000 troy ounce, hälften av föregående års underskott som uppgick till 785 000 troy ounces. WPIC räknar med att utbudet 2015 kommer att stiga med cirka nio procent, till 7,9 miljoner troy ounce som en effekt av att de sydafrikanska producenterna har återhämtat sig efter strejkerna 2014. Anglo American Platinum meddelade nyligen att strejkerna har stört verksamheten vid bolagets största och mest lönsamma gruvor eftersom lokalbefolkningen både krävde anställning och att Anglo American Platinum skulle tillhandahålla en förbättrad infrastruktur kring gruvorna. Bolaget säger att situationen fortfarande är spänd och att många av vägarna fortfarande är blockerade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top