Industrimetaller rusar i år

Industrimetaller rusar i år. Att dessa sett stigande kurser beror på en skärpning av lagernivåerna. De har även påverkats av en ökande optimism kring att USA och Kina ska komma överens, vilket skulle stimulera den globala tillväxten.

Koppar-brorrar
Foto: fdecomite

För industrimetaller ser fundamenta lovande ut. På utbudssidan har lagernivåerna för flera metaller som handlas på globala börser minskat över 25 % från början av förra året fram till 18 februari, rapporterade Wall Street Journal. Samtidigt, när Washington och Peking kommer närmare ett handelsavtal, har investerarnas känsla på efterfrågesidan ytterligare hjälpt till att stödja prissättningen.

”Vi misstänker att den främsta orsaken till fallen i globala utbyteslager är att minimitillförseltillväxten har varit trög,” sade en analytiker från Capital Economics i en ny kommentar.

Nödvändiga byggstenar

Basmetaller, som används inom konstruktion och tillverkning, fungerar som nödvändiga byggstenar eller råmaterial för allt inom ett brett spektrum av industrier. Investerare tittar ofta på industriella metallprisrörelser som en barometer, särskilt den så kallade Doctor Copper. Denna indikator fungerar för både den globala ekonomin och tillväxten i Kina, världens största råvarukonsument och näst största ekonomi.

Observatörer hävdade att tecken på försiktighet från Federal Reserve över takten av ytterligare räntehöjningar har hjälpt till att försvaga dollarn, vilket gör det billigare för utländska köpare att köpa USD-denominerade råvaror. Dessutom har den kinesiska regeringen hjälpt till att återställa förtroendet för ekonomins utsikter genom ett antal stimulansåtgärder.

”Vi förväntar oss ytterligare kinesisk stimulans för att leda till en gradvis återhämtning i efterfrågan” för metaller, sa Jefferies-analytiker i en kommentar denna månad och tillade att det skulle vara tillräckligt att driva kopparmarknaden och andra råvarumarknader i underskott och pressa priserna högre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top