IEA varnar för nytt överutbud av olja

Oljefat och produktionDen globala oljemarknaden kan komma att stå inför ett ökat överutbud igen. IEA varnar för nytt överutbud av olja, denna gång på grund av produktionstillväxten hos länder som står utanför OPEC. I sin senaste oljemarknadsrapport skriver IEA att den största orsaken är den amerikanska oljeproduktionen. Sedan i november 2017, på bara tre månader, har den amerikanska råoljeproduktionen ökat med 846 000 fat per dag, och kommer snart att överstiga den i Saudiarabien. Vid slutet av det här året kan det också få Ryssland att bli en världsledande oljeproducent.

När IEA kommenterade den senaste återgången i oljepriset hänvisade denna myndighet till betydande vinsthemtagningar. IEA anser även att det beror på en marknadskorrigering som spänner över alla industrier och tillade att oljans fundamenta stödde en prisnedgång.

Historien upprepar sig

Situationen i USA visar att historien upprepar sig, och det vi ser nu verkligen är en andra skifferrevolution. Denna skulle kunna leda till att produktionen av petroleumvätskor ligger i nivå med den globala efterfrågeökningen.

Men det är inte allt. IEA kommenterade den sändningen av den första amerikanska kondensatfrakten till UAE. Inte nog med att denna är unik, den kan även komma att visa sig vara början på en ny era på den internationella oljemarknaden.

Nyheten är definitivt inte bra för OPEC och i mindre utsträckning Ryssland, men det finns ett visst ljus i slutet av tunneln. Den globala ekonomiska tillväxten kan visa sig vara starkare än vad som tidigare förväntats. Detta skulle hjälpa till att kompensera de negativa effekterna som USAs ökade produktion har på oljepriserna och behålla dem där de är nu.

Myndigheten antydde att OPEC-avtalets slut kunde vara i sikte med tanke på att överhänget i OECD-oljelager har krympt till bara 52 miljoner fat. Detta är en nedgång från 264 miljoner fat för ett år sedan, men IEA tillade att trenden i oljepriserna kunde övertyga OPEC att vänta.

Separat upprätthöll IEA sin prognos om att efterfrågan i år kommer att öka med 1,4 miljoner fat per dag, en uppjustering om 100 000 fat per dag sedan samma siffra presenterades under januari 2018. Detta som en direkt effekt av IMFs förväntningar om en starkare ekonomisk tillväxt under 2018.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top