Helium – en råvara redo att lyfta?

Helium

Foto: Marcelo César Augusto Romeo

Dominic Frisby på Moneyweek lyfter fram helium som en råvara att positionera sig mot för 2019 då läget ser mycket intressant ut. Helium är en gas som har många användningsområden bortom att få partyballongerna att flyga, de flesta är tech-relaterade. Gasen används för hårddiskar med hög kapacitet i datacenter, vid produktion av streckkodsläsare, datorchips, LCD-skärmar och fiberoptiska kablar, samt för kylning i kärnkraftsreaktorer och i magnetkameror inom sjukvården..

Frisby skriver att efterfrågan på helium ökar samtidigt som utbudet minskar. Qatar och USA är länderna med störst produktion. Ungefär 15-20 procent av den globala efterfrågan möts av leveranser från det nationella lager som USA håller på att sälja, ett lager som är helt slut om två år.

Alternativen för att positionera sig mot helium verkar vara flera men det verkar samtidigt inte vara helt lätt. Själva råvaran är inte börshandlad vilket gör att det är aktier man får titta på. Och flera av de noterade aktierna har haft en trist utveckling under 2018, dock beroende på bolagsspecifika orsaker. Den aktie som Frisby nu lyfter fram är Desert Mountain Energy (TSX.V: DME) med en tillgång i Arizona, USA, som kallas för ”the Saudi Arabia of helium”. Bolaget har tagit in kapital och ska börja borra till våren. Men som alltid med små prospekteringsbolag och unga producerande bolag, riskerna är höga, det kan bli en raket och det kan lika gärna bli en raketkrasch.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top