Guldkursen på sin lägsta nivå på fem år

Guldtackor från Kitco för investeringI förra veckan sjönk guldkursen till sin lägsta nivå på fem år, och närmar sig 1 000 USD per troy ounce. Prisfallet är en effekt av att allt fler institutioner och fonder väljer att likvidera sina guldinnehav då de gör bedömningen att FED kommer att höja räntan i december.

Guldkursen föll med två procent och bottnade ut på 1 052 USD per troy ounce innan handeln stängde förra veckan. Guldpriset på COMEX slutade på 1 056,3 USD, vilket det till den sjätte veckan i följd som guldkursen faller. Även silverkursen halkade ned med en procent vilket gör att denna ädelmetall nu handlas till den lägsta nivån på sex år samtidigt som dollarkursen har stigit till den högsta nivån på åtta månader.

De fonder och ETFer som investerar i guld och silver såg utflöden på en miljard dollar under den sjudagarsperiod som slutade den 25 november, den högsta nivån på 17 veckor enligt en rapport från Bank of America Merrill Lynchs investeringsstrateg Micheal Harnett.

Fredagen den 4 december 2015 publiceras data kring den amerikanska arbetsmarknaden i form av antalet arbetstillfällen under november. Denna rapport kommer att ha stor betydelse för priset på ädelmetaller, eftersom en dålig siffra kan komma att leda till att FED inte höjer räntan. En bra siffra kommer däremot att leda till att FED höjer räntan, vilket i sin tur gör att placeringar som ger löpande avkastning uppskattas mer än guld och silver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top