Följ oss

Nyheter

Europas outnyttjade litiumreserver

Publicerat

den

Metallen litium

Metallen litiumVi associerar normalt Cornwall i England med Poldarksagan, scones och grädde … eller, om vi verkligen är metallnördar, förenar vi det ibland soliga sydöstra landet på de brittiska öarna med gruvdrift (särskilt med tennbrytning). Området har varit känt för sin gruvdrift sedan romartiden då det bröts tenn, koppar och ett antal andra metaller i området.

Men en metall, inte överraskande, som aldrig har presenterats är litium. Detta är inte förvånansvärt eftersom litium fram till slutet av förra seklet knappast betraktades som en metall värd att bryta.

Nickelmetallhydridbatterier dominerade marknaden för små apparater och blysyrabatterier svarade för resten av marknaden. Detta århundrade har sett en exponentiell tillväxt i användningen av litiumjonbatterier, från iPhones till elbilar. Tillväxten har varit sådan att rädslan ökar på grund av en brist på marknaden under det närmaste decenniet, som drivits av statligt stöd till elbilar i Asien.

Läget har blivit allvarligt

Faktum är att situationen har blivit brådskande då kinesiska och japanska batteriföretag i tysthet köper upp litiumfyndigheter runt om i världen för att säkerställa framtida leveranser. För närvarande förbrukar Europa cirka 25 procent av världens litium, men är beroende av import från Australien, Chile, Argentina och Kina.

Europa har varit ganska långsamt ur startblocken. De europeiska bilproducenterna har ambitiösa planer med att lansera en elbilsmodell för varje bilkategori i slutet av detta årtionde, men de har liten eller ingen försörjningstrygghet över råvaruförsörjningskedjan. Två AIM-noterade företag försöker förändra det och skapa Europas första kontinentala leveranser.

I Cornwall har Cornish Lithium samarbetat med den statsfinansierade Satellite Applications Catapult för att använda satellitbilder för att upptäcka formationer av litium djupt under jord. Litium förekommer i underjorden, upp till 1 kilometer under jord. Cornwall-baserade Cornish Lithium hoppas att undersökningen kommer att identifiera ekonomiskt brytbara fyndigheter. Innovate UK har förbundit sig att investera över en miljon brittiska pund i en studie.

Ytterligare fyndigheter i Portugal

Litium-projektet Mina do Barroso

Mina Do Barroso

Över Biscayabukten i den betydligt varmare norra delen av Portugal skapas ytterligare ett tillfälle. AIM-listade Savannah Resources har meddelat en uppgradering på 52 procent av sina beprövade resurser på Mina Do Barrosos-litiumprojektet i norra Portugal, förklarar The Telegraph.

Den föreslagna gruvan skulle innefatta resurser på 14 miljoner ton vid mer än 1 procent litium, vilket sätter den i kategorin ”högkvalitativ”. Denna fyndighet har en förväntad livslängd på 30 år. 1 procent låter inte som en rik fyndighet. Vissa guldreserver är mer koncentrerade. Fyndigheterna i Sydamerika omfattar typiskt 200-1.400 milligram per liter (mg/l) Li, när de pumpas till ytan och koncentreras genom avdunstning i konstgjorda dammar. Det kan ta mellan ett par månader och ett år beroende på klimatet att nå ett koncentrat på 1 procent till 2 procent Li. Därefter kan lösningen bearbetas vidare i en kemisk fabrik för att ge litiumkarbonat och litiummetall.

Tekniken för raffinering av dessa avlagringar är väl etablerad. Med tanke på resursens storlek och dess plats i hjärtat av EU bör finansieringen inte vara ett stor hinder. Tillsammans kan de två projekten göra att EU bli mer självförsörjande av litium. Dessutom skulle vi vara mindre utsatta för utländska leverantörer och utökade försörjningskedjor för det som blir ett allt viktigare råmaterial.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Elpriset fortsätter att sjunka – halverade priser i april jämfört med 2023

Publicerat

den

elled

Trots en kall vinter med hög efterfrågan landade det genomsnittliga elpriset för första kvartalet i år på 66 öre per kWh, vilket är 30 öre lägre än motsvarande period 2023. Och trenden med låga priser fortsätter under april månad, enligt Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson. 

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

När elprisprognosen för kvartal ett i år, den så kallade elterminen, sattes i slutet av december 2023 förutspåddes ett genomsnittligt pris på 93 öre per kWh. Men trots att delar av Sverige upplevt den kallaste vintern sedan 2013 blev utfallet ändå endast 66 öre per kWh.  

– Den svaga konjunkturen, med lägre bränslepriser som följd, är största anledningen till att vi ligger betydligt lägre prismässigt i år än under fjolåret, trots den höga efterfrågan i vintras. Men februari månad, med rekordvärme i Europa på upp till 20 grader och vindrekord i Sverige, bidrog också till att ytterligare trycka ner priset, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia. 

Halverade elpriser i april

De låga elpriserna ser ut att fortsätta under våren. Prognosen för april är ett genomsnittspris per kilowattimme på runt 40 öre, vilket är mindre än hälften än för ett år sedan då snittkostnaden per kilowattimme landade på 88 öre.   

För personer med timprisavtal kan en viss planering av elkonsumtionen löna sig under april månad. 

– April är en lite lurig månad där högre temperaturer och ljusare dagar påverkar elpriset positivt samtidigt som totalproduktionen av el minskar på grund av det årliga underhållet av kärnkraftsreaktorer.  Om vi får ytterligare en köldknäpp kan det få effekten att vissa timmar blir väldigt dyra. För dem som har timprisavtal och laddar sin elbil kan det därför vara värt att planera sin elanvändning, säger Johan Sigvardsson.

Större skillnader mellan norr och syd

Elpriset för april till juni väntas bli 35 öre/kWh för hela Sverige. Men medan skillnaderna i elpris i Sveriges fyra elområden har varit små under kvartal ett kan vi förvänta oss större variationer under andra kvartalet, när snön i norr smälter och den så kallade vårfloden drar i gång.   

– Vårfloden brukar dyka upp någon gång mellan vecka 17 och 20 och då måste vattenkraftsproducenterna i norr producera el. Det gör att elpriset tidvis kan bli nära noll i elområde 1 och 2 medan elområde 3 och 4, som exporterar el till andra elområden, kan komma att få helt andra priser, säger Johan Sigvardsson. 

Fortsätt läsa

Nyheter

USAs stigande konsumtion av naturgas

Publicerat

den

Spis som använder naturgas

USA har under mycket lång tid varit en stor konsument av naturgas. Redan på 1970-talet började man bygga importterminaler för LNG. En andra våg av importterminaler byggdes under andra halvan av 00-talet, men togs aldrig i bruk utan började efter ett tag att byggas om till exportterminaler. För då hade entreprenörer i USA lärt sig att kombinera hydraulisk spräckning och horisontell borrning, vilket ledde till en makalöst stor inhemsk produktion. Idag är USA inte bara världens största LNG-exportör, man har dessutom enormt låga inhemska gaspriser.

Nedan är en graf över USA:s konsumtion av naturgas. När man behövde börja importera så slutade konsumtionen att öka, för att sedan ta fart igen när man åter hade en riklig inhemsk tillgång.

Graf över USA:s konsumtion av naturgas sedan slutet av 1940-talet till idag.
Konsumtion av naturgas i USA. Grafik från Global LNG Hub.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kakaomarknaden är extrem för tillfället

Publicerat

den

Kakaofrukt

Dåligt väder och skördesjukdomar i Västafrika har påverkat redan åldrande kakaoträd och decimerat skördarna. Elfenbenskusten, världens största kakaoproducent, räknar nu med att produktionen kommer att sjunka med cirka 25 procent den här säsongen. I grannlandet Ghana, som är den näst största kakaoodlaren, kommer produktionen att minska med 35 procent jämfört med förra säsongen. I båda länderna råder det brist på kakao i bearbetningsanläggningarna och vissa riskerar att stängas ned. Barry Callebaut, världens största chokladtillverkare, förväntar sig att det globala underskottet kommer att fortsätta medan tillverkarna Hershey och Cadbury har varnat för högre priser för konsumenterna, när chokladtillverkare söker efter kakao. Kostnaden för bönor har mer än fördubblats på mindre än tre månader. I mars steg terminspriserna på kakao till över 10 000 dollar per ton för första gången.

Steve Wateridge på Tropical Research Service säger att vi de kommande 12 månaderna kommer att se priserna på chokladkonfektyr öka betydligt mer i förhållande till andra snacks som är konfektyrens främsta konkurrenter, och det kommer att leda till ett förändrat konsumentbeteende. Han säger att han har arbetat med kakao i 40 år och att han aldrig sett något liknande.

Ändå har bönderna kämpat för att dra nytta av dessa rekordpriser, även efter att ha fått ett avtal om högre ersättning. Det beror på att västafrikanska odlare betalas fasta priser på grund av en sträng statlig reglering. Inte heller bönerna i Elfenbenskusten och Ghana kommer inte att gynnas eftersom de säljer större delen av sin skörd ett år innan skörden börjar. De skulle potentiellt kunna sälja till priser på spotmarknaden, men de har slut på lager mitt i den ökande efterfrågan.

Europeiska unionens nya regler förbjuder import av bönor som odlats på avskogad mark vilket också riskerar att begränsa produktionen ännu mer. Allt detta innebär att en härdsmälta på chokladmarknaden kan vara nära förestående. Om det inte sker långsiktiga strukturella förändringar.

Bloomberg rapporterar om kakaomarknaden
Fortsätt läsa

Populära