Följ oss

Nyheter

EIA tror på fortsatt lågt oljepris 2015

Publicerat

den

Pipeline med olja

U.S. Energy Information Administration, EIA, tror på ett fortsatt lågt oljepris år 2015. I sin senaste prognos spår EIA att priset på West Texas Intermediate (WTI) kommer att handlas till i genomsnitt 75 USD det fjärde kvartalet 2014, ett kvartal som nästan är slut. Prognosen för 2015 ligger på ett genomsnittligt oljepris om 63 USD per fat.

Nordsjöoljan föll till 79 USD per fat i november

Priset på Nordsjöolja, North Sea Brent Crude, handlades till i genomsnitt 79 USD per fat under november, en nedgång med 8 USD per fat sedan oktober 2014. Det var också den första månaden sedan september 2010 som priset på Brent handlades under 80 USD per fat. Kombinationen av ett stort globalt utbud av råolja och en svag efterfrågan på denna energiråvara har bidragit till stigande lager och sjunkande priser. När OPEC den 27 november 2014 valde att lämna råoljeproduktionen oförändrad sjönk priset på Brent med mer än tio (10) procent och nådde den 4 december 68 USD per fat, den lägsta nivån sedan maj 2010.

Pipeline med oljaEIA tror att de globala oljelagren kommer att fortsätta byggas upp under 2015, något som bör bidra till att oljepriset kommer att fortsätta ligga på en låg nivå. Den senaste prognosen från EIA är att Brentoljan kommer att handlas till ett genomsnittligt pris om 68 USD per fat under 2015, 15 USD per fat lägre än vad som beräknade i den Outlook som publicerades av EIA under november 2014. EIA gör bedömningen att prisfallet kommer att vara som störst under den första halvan av 2015, baserat på nuvarande marknadsbalans. Detta kommer att bidra till en fortsatt lageruppbyggnad. EIA tror att priset på Brent under perioden mars till och med maj 2015 kommer att handlas till 63 USD per fat, men att Brentpriset kommer att öka till 73 USD per fat under det fjärde kvartalet 2015.

WTI föll från 84 USD per fat till i genomsnitt 76 USD

Det genomsnittliga spotpriset på WTI föll från i genomsnitt 84 USD per fat i oktober till 76 USD per fat under november 2014. WTI har därmed som Brent fallit kraftigt, och handlas nu 28 procent under sin topp på 106 USD per fat i juni i år. Den senaste prognosen från EIA är att WTI kommer att handlas till i genomsnitt 75 USD per fat under Q4 2014, och 63 USD per fat under hela 2015. Därmed sänker EIA sin prognos från förra månadens Outlook, en sänkning med 5 respektive 15 USD per fat. EIA spår dessutom att spreaden mellan WTI och Brent kommer att öka något under 2015 för att uppgå till i genomsnitt 5 USD per fat under året.

Råvarumarknaden tror på högre osäkerhet

De aktuella kurserna på oljemarknaden, både vad gäller optioner och terminer, antyder emellertid en större osäkerhet i oljepriset framöver. Terminskontrakten för WTI med leverans i mars 2015 stängde i förra veckan på ett pris på 67 USD per fat, med en implicit volatilitet om 32 procent, vilket i sin tur innebär att marknaden spår att oljepriset kommer att ligga i ett prisintervall om 51 till 89 USD per fat när leverans skall ske. Förra året handlades WTI för leverans i mars 2014 till 96 USD per fat, med en implicit volatilitet om 19 procent, vilket motsvarade ett prisintervall om 82 till 112 USD per fat.

Den senaste tidens nedgångar i oljepriset och ökade volatilitet är bara några av de faktorer som kan leda till att det framtida oljepriset kan avvika betydligt från EIAs prognoser. Det är bland annat producenternas lyhördhet för utbudet som kan bidra till hur oljan kan handlas i framtiden. OPEC har visserligen meddelat att organisationen har för avsikt att lämna sitt produktionsmål oförändrat vid 30 miljoner fat per dag, men både Saudiarabien och andra producentländer har möjligheten att minska sin produktion om oljepriset fortsätter att falla. Detta skulle kunna leda till att en jämnvikt nås på oljemarknaden. I vilken grad icke-OPEC-utbudet påverkas av lägre oljepriser kommer också att påverka marknadsbalansen och priserna framöver.

Producenterna är beroende av oljeintäkterna

Flera producenter, både inom OPEC och utanför denna organisation, är mycket beroende av oljeintäkter för att kunna balansera sina budgetar. Vissa producenter har redan börjat anpassa sina budgetar för 2015 i syfte att återspegla nedgången i oljepriserna. Om priset på olja fortsätter att falla eller kvarstår på en låg nivå kan flera av dessa länder, i huvudsak så kallade frontier markets, komma att behöva fatta tuffa politiska beslut.

Detta kan potentiellt leda till åtstramningsprogram och nedskärningar av bränslesubventioner som kan utlösa social oro, vilket gör vissa länder sårbara för utbudsstörningar om demonstranter riktar in sig på oljeinfrastrukturen. Potentiella nya utbudsstörningar är en reell möjlighet.

Prognos på oljans pris av EIA

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära